Австралійські фермери успішно розводять корів, стійких до спеки, завдяки новій генетичній методиці, що дозволяє підтримувати добробут тварин та стабільність молочного виробництва. Влітку, коли температура перевищує 30°C і вологість досягає 80%, молочна продуктивність корів може знижуватися на 25-40%. Для боротьби з цими проблемами вчені розробили Heat-Tolerance Australian Breeding Value (ABV), що допомагає визначити найстійкіших до спеки тварин.
Цю методику впровадив доктор Тхуй Нгуєн, який протягом чотирьох років збирав дані, щоб зрозуміти, як саме корови реагують на спеку. Виявилося, що не температура тіла, а соціальна поведінка корів в умовах спеки є ключовим показником їхнього стану. Наприклад, на фермі Тревора Парріша в Кенгуровій Долині корови стають малорухливими, менш охоче їдять і скупчуються в тіні, підвищуючи вологість навколо.
Парріш першим у австралійській молочній промисловості застосував ABV. Він виявив, що деякі бики мають показники вище 100, що свідчить про їхню стійкість до спеки. Ця генетична методика, розроблена у 2017 році, отримала підтримку з боку галузі і вже використовується в кількох штатах Австралії, а також викликала інтерес у США, Італії та Іспанії.
Доктор Нгуєн зазначив, що результати тестування ABV в США підтвердили ефективність методу. “Це чудово, що наша розробка робить хвилі на міжнародному рівні”, – прокоментував він. Парріш закликав інших фермерів використовувати ABV, адже з кліматичними змінами стає все гарячіше.