Споживання бурякового соку, багатого на нітрати, може знизити кров’яний тиск у літніх людей завдяки змінам в їхньому оральному мікробіомі. Це підтверджується дослідженням, проведеним в Університеті Ексетера, яке стало найбільшим у своєму роді. Результати дослідження опубліковані в журналі Free Radical Biology and Medicine.
Вчені з’ясували, що вживання концентрованого бурякового соку двічі на день протягом двох тижнів призводить до зниження кров’яного тиску у літніх людей, тоді як аналогічний ефект не спостерігався у молодших учасників дослідження.
«Заохочення літніх людей споживати більше овочів, багатих на нітрати, може мати значні довгострокові переваги для здоров’я», – зазначила професор Анні Ванхатало, автор дослідження.
Учасниками дослідження стали 39 молодих людей та 36 осіб віком 60-70 років. Після вживання бурякового соку в обох групах змінився склад орального мікробіому, проте ці зміни були різними у молодших та старших учасників.
У літніх людей спостерігалося зниження кількості бактерій Prevotella та збільшення корисних бактерій, таких як Neisseria. Це свідчить про те, що нітратні продукти можуть знижувати запалення та покращувати здоров’я кровоносних судин.
Дослідження відкриває нові можливості для поліпшення судинного здоров’я через харчування, що може бути корисним для літніх людей, які виробляють менше оксиду азоту з віком.