Дослідження, проведене в Університеті Гаваїв, виявило, що дотримання дієти MIND може суттєво знизити ризик розвитку деменції у людей старше 45 років. У дослідженні, яке охопило 90,000 дорослих, було встановлено, що учасники, які дотримувалися цієї дієти, мали менший ризик розвитку хвороби Альцгеймера та інших форм деменції.
MIND, що розшифровується як Mediterranean Intervention for Neurodegenerative Delay, поєднує принципи середземноморської дієти та дієти DASH, спрямованої на зниження артеріального тиску. Основні продукти, рекомендовані в цій дієті, включають листову зелену овочі, ягоди, горіхи, рибу та оливкову олію.
Дослідження показало, що учасники, які покращили дотримання дієти протягом часу, знизили ризик розвитку деменції на 25%. Найбільше користі від дієти отримали представники афроамериканської, латиноамериканської та білої раси, в яких ризик зменшувався на 13%.
Доктор Сонг-Ї Парк, асистент професора в Університеті Гаваїв, підкреслила, що результати підтверджують важливість здорового харчування у середньому та пізньому віці. Вона зазначила, що зміни в харчуванні можуть бути корисними в будь-якому віці для запобігання деменції.
Дослідження базувалося на даних, зібраних з 1990-х років, і включало людей у віці від 45 до 75 років, з яких понад 21,000 розвинули деменцію протягом наступних років. Хоча позитивний зв’язок між дієтою та деменцією був підтверджений, серед азіатських американців і корінних гавайців цей зв’язок виявився менш вираженим.