Синтетичні барвники в харчових продуктах

NIH запускає кампанію проти синтетичних харчових барвників

Національний інститут здоров’я США (NIH) оголосив про намір співпрацювати з великими компаніями харчової промисловості для швидкого усунення шести синтетичних барвників з продуктів харчування. Ці барвники, зокрема Red 40, Yellow 5, Blue 1, Blue 2, Citrus Red 2 та Orange B, пов’язані з гіперактивністю у дітей, порушеннями настрою, діабетом, ожирінням і навіть раком.

Цю ініціативу очолить Управління з контролю за продуктами і ліками (FDA), яке встановило термін до кінця 2026 року для усунення цих барвників. Також до цього терміна планується зникнення Red 3, що є на рік раніше, ніж це було передбачено адміністрацією Байдена.

Згідно з новими вимогами Білого дому, спрямованими на вирішення проблеми ожиріння та епідемії хронічних захворювань в Америці, NIH починає з синтетичних барвників, які протягом багатьох років критикували споживчі організації як один з простих кроків для покращення здоров’я дітей.

В Європі для надання кольору харчовим продуктам використовуються натуральні барвники, такі як куркума (жовтий), спіруліна (синій/зелений) та каротиноїди (оранжево-червоний). Ці натуральні барвники не тільки безпечні, а й корисні для здоров’я.

FDA обіцяє швидко схвалити використання натуральних барвників, включаючи синій та фіолетовий кольори з квітки метеликового горошку, які використовуються в китайських трав’яних чаях протягом тисячоліть.

Окрім того, синтетичні «харчові» барвники також містяться у деяких дитячих ліках, таких як мультивітаміни, зубна паста та сиропи від кашлю.