Пробіотики, які допомагають коралам

Пробіотики можуть врятувати корали від хвороб

Дослідження, проведене в Національному музеї природної історії Смітсонівського інституту, виявило, що пробіотики, подібні до тих, що містяться в йогурті, можуть уповільнити поширення небезпечної хвороби коралів у Карибському морі. Це захворювання, відоме як “захворювання втрати тканин кам’янистих коралів” (SCTLD), почало завдавати шкоди коралам у Флориді в 2014 році і швидко поширилося на південь через Карибське море.

Дослідники вивчили протягом шести років, як пробіотики можуть бути ефективними у боротьбі з SCTLD, тестуючи більше 200 штамів бактерій з коралів, стійких до цієї хвороби. Вони зупинили свій вибір на пробіотику Pseudoalteromonas sp. McH1-7, який показав обнадійливі результати у лабораторних умовах.

Польові випробування, проведені у 2020 році на мілині біля Форт-Лодердейла, підтвердили, що цей пробіотик зумів сповільнити поширення SCTLD на заражених колоніях коралів. Дослідники вважають, що новий метод лікування є життєздатною альтернативою застосуванню антибіотиків, які лише на короткий час зупиняють хворобу і можуть призводити до стійкості бактерій.

Дослідник Валері Пол, співавтор дослідження, зазначила, що мета використання пробіотиків полягає в інтеграції корисних бактерій у природний мікробіом коралів, забезпечуючи їх триваліший захист. Успішні результати в північних рифах Флориди потребують подальшого налаштування методу для інших регіонів, оскільки в тестах на рифах Флоридських Keys результати були неоднозначними.